12

CDN je kratica za content delivery network ali content distribution network, kar v slovenščini pomeni omrežje za dostavo ali distribucijo vsebine. Gre za geografsko razpršeno mrežo strežnikov, ki shranjujejo vsebino blizu končnih uporabnikov. Kadar uporabnik obišče spletno stran, ki uporablja CDN, se vsebina prenese z najbližjega strežnika, namesto z glavnega strežnika, ki je lahko na drugem kontinentu.

Uporaba CDN prinaša številne prednosti, kot so izboljšanje časa nalaganja spletnih strani, zmanjšanje stroškov pasovne širine, povečanje razpoložljivosti in zanesljivosti vsebine ter izboljšanje varnosti spletnih mest. CDN omogoča hitro prenos sredstev, potrebnih za nalaganje internetne vsebine, vključno s HTML stranmi, JavaScript datotekami, slogovnimi listi, slikami in videi.

CDN ima več prednosti za spletne strani, kot so:

  • Hitrejše nalaganje: Ker se vsebina prenaša z bližnjega strežnika, se zmanjša čas, ki je potreben za prenos podatkov. To pomeni, da se spletna stran naloži hitreje in izboljša uporabniško izkušnjo.
  • Manjša obremenitev glavnega strežnika: Ker CDN prevzame del prometa, se zmanjša obremenitev glavnega strežnika, ki gosti spletno stran. To pomeni, da je spletna stran bolj stabilna in odporna na morebitne napade ali okvare.
  • Večja razpoložljivost: Ker CDN ima več strežnikov po svetu, se zmanjša verjetnost, da bi spletna stran bila nedosegljiva zaradi geografskih omejitev ali tehničnih težav. Če en strežnik odpove, lahko drugi prevzame njegovo vlogo in zagotovi neprekinjeno dostavo vsebine.
  • Boljša varnost: Ker CDN uporablja šifriranje in certifikate SSL/TLS, se zagotovi varna povezava med uporabnikom in strežnikom. To pomeni, da se prepreči kraja ali manipulacija podatkov med prenosom. Poleg tega lahko CDN pomaga pri blokiranju nezaželenih obiskovalcev ali napadalcev s filtriranjem prometa in uporabo protipožarnih zidov.

CDN je torej koristen zelo za lastnike spletnih strani in za uporabnike, saj izboljšuje uporabniško izkušnjo in zanesljivost spletne strani, predvsem na globalno prisotnih straneh in spletnih trgovinah. To je predvsem pomebno, kadar je podjetje, ki upravlja s spletno stranjo prisotno na globalnih trgih.

Glavni cilj CDN-ja je zmanjšati obremenitev na izvornem strežniku, skrajšati čas nalaganja vsebin za uporabnike in izboljšati splošno zmogljivost spletnih storitev. To doseže z uporabo več lokacij strežnikov, ki so geografsko razpršeni, ter tehnikami kot so predpomnjenje vsebin, optimizacija dostave in usmerjanje uporabnikov na najbližji razpoložljiv strežnik.

Kako deluje CDN?

CDN deluje tako, da kopira vsebino spletne strani na več strežnikov, ki so bližje uporabnikom. Ko uporabnik zahteva dostop do spletne strani, se zahteva usmeri na najbližji strežnik CDN, ki vrne kopijo vsebine. CDN omrežje optimizira potek podatkov med izvornim strežnikom in končnim uporabnikom, tako se zmanjša čas prenosa podatkov in izboljša hitrost nalaganja spletne strani.
To doseže z uporabo večimi strežniki, ki so geografsko razpršeni, ter tehnikami kot so predpomnjenje vsebin, obvladovanjem prometa in optimizacijo dostave.

Delovanje CDN v primeru izpada izvornega strežnika.

Razporejanje: CDN uporablja več strežnikov, imenovanih vozlišča, ki so nameščeni na različnih lokacijah po svetu. Te lokacije so skrbno izbrane, da zagotavljajo čim boljšo pokritost in bližino uporabnikom.

Predpomnjenje: Glavna funkcija CDN-ja je predpomnjenje vsebin. To pomeni, da se kopije spletnih vsebin, kot so slike, videoposnetki, HTML, CSS in JavaScript datoteke, shranijo na različnih vozliščih CDN-ja. Ko uporabnik zahteva določeno vsebino, bo ta preveril, ali ima ustrezno kopijo v predpomnilniku na bližnjem vozlišču.

Optimizacija dostave: CDN-ji uporabljajo različne tehnike za optimizacijo dostave vsebin. To vključuje stiskanje vsebin, da se zmanjša velikost prenosa, ter optimizacijo slik in drugih datotek za hitrejše nalaganje.

Obvladovanje prometa: CDN-ji lahko pomagajo obvladovati promet med velikimi spletnimi dogodki, kot so predstavitve, prodajne akcije ali viralni posnetki. S tem zmanjšajo obremenitev na izvornem strežniku in ohranjajo stabilno delovanje spletnih storitev.

V skupnem obsegu te tehnike omogočajo, da se vsebine hitreje nalagajo in dostavljajo končnim uporabnikom, saj se večina vsebin nahaja bližje uporabniku, namesto da bi jih morali prenašati iz oddaljenega izvornega strežnika.

Kako CDN izboljša varnost?

Izboljša varnost strani na več načinov. CDN lahko prepreči napade DDoS (angl. Distributed Denial of Service), ki poskušajo preobremeniti spletno stran z velikim številom zahtevkov. CDN lahko filtrira sumljive zahtevke in jih preusmeri na druge strežnike, s čimer zmanjša obremenitev glavnega strežnika.

CDN v večini primerov, uporablja šifriranje SSL (angl. Secure Sockets Layer), ki zagotavlja varno povezavo med uporabnikom in spletno stranjo. SSL preprečuje prestrezanje, manipulacijo ali krajo občutljivih podatkov, kot so gesla, kreditne kartice ali osebni podatki.

Večina popularnih CDN ponudnikov uporablja funkcije, kot so WAF (angl. Web Application Firewall), ki ščitijo spletne strani pred različnimi vrstami zlonamerne kode, kot so virusi, trojanci ali vohunska programska oprema. WAF lahko zazna in blokira takšne napade, preden dosežejo spletno stran.

Skratka povedano enostavno, CDN izboljša varnost strani tako, da zmanjša tveganje za nedostopnost, krajo podatkov ali okužbo z zlonamerno kodo.


Delite članek s prijatelji!

12

0 Komentarjev