36

Vsako spletno mesto potrebuje določeno stopnjo zaščite, da prepreči krajo, vdore in druge vrste spletnega kriminala, kot ne bi pustili odprtih vhodnih vrat vaše hiše, je tudi pri spletnih aplikacijah pomembno, da jih ustrezno zavarujemo. Vas zanima kako?

Za varnost spletnega mesta poskrbimo na več različnih načinov v tem članku bomo razložili, kako lahko zaščitimo spletno mesto ob predpostavki, da je spletni strežnik na katerem vašo spletno mesto gostuje, že ustrezno zavarovan.

Zakaj je varnost strani pomembna?

Iz očitnih razlogov je varnost vaše spletne strani ali vaše spletne trgovine izrednega pomena, ne le za zaščito podatkov shranjenih v podatkovno bazo temveč tudi za zaščito vašega podjetja in vsebine. V primeru, da spletno mesto ni ustrezno zavarovano se lahko pojavijo varnostne ranljivosti katere lahko drugi izkoristijo za dostop do podatkov in vsebine.
V kolikor gre za večjo ranljivost pa lahko na vašem spletnem mestu celo spreminjajo vsebino, povezave, plačilne podatke ipd., ter s tem povzročijo ogromno poslovno škodo. Zagotovitev varnosti in podatkov pred krajo, vdori in drugimi vrstami spletnega kriminala je bistvenega pomena za ohranjanje zaupanja vaših strank.

Osnovni koraki, ki pomagajo povečati varnost vaše spletne strani:

  • Namestite SSL – nakup preprostega potrdila SSL je ključni prvi korak, pri Mammoth.si vam ponujamo brezplačen SSL certifikat.
  • Uporabite programsko opremo proti zlonamerni programski opremi – za iskanje in preprečevanje zlonamernih napadov, kot je požarni zid za aplikacije WAF.
  • Zaščitite svoja gesla  – 123456 ni varno geslo, poskrbite, da so vaša gesla ustrezna, vsebujejo velike, male znake in črke ter številke.
  • Poskrbite, da bo vaše spletno mesto posodobljeno – uporaba zastarele programske opreme je tako, kot da pustite zadnja vrata odklenjena.
  • Previdno pri odpiranju e-pošte – bodite pozorni na e-poštna sporočila z lažnim predstavljanjem in druge prevare.
  • Izvajajte redne varnostne kopije – da se pripravite na najslabši možni scenarij.

SSL ccertifikat
Secure Sockets Layer (kratica SSL) je kriptografski protokol, ki omogoča varno komunikacijo na spletu, med vami in strežnikom, SSL prav tako preverja prisotnost spletnega mesta, kar zagotovi, da se vaši podatki prenašajo na ustrezen strežnik in ne na strežnik napadalca.

SSL certifikat preprosto povedano zaščiti vašo vsebino med prenosom na strežnik, na primer, ko brskate e-pošto ali vnašate plačilne podatke v spletno trgovino. Spletna mesta potrebujejo potrdila SSL, da zagotovijo varnost uporabniških podatkov, preverijo lastništvo spletnega mesta, preprečijo napadalcem, da bi ustvarili ponarejeno različico spletnega mesta, in uporabnikom prenesejo zaupanje. Če spletno mesto od uporabnikov zahteva, da se prijavijo, vnesejo osebne podatke, kot so številke njihovih kreditnih kartic, ali si ogledajo zaupne informacije, kot so zdravstvene koristi ali finančne informacije, je nujno, da podatki ostanejo zaupni. Potrdila SSL pomagajo ohranjati zasebnost spletnih interakcij in uporabnikom zagotavljajo, da je spletno mesto pristno in varno za skupno rabo zasebnih podatkov.

WAF Zaščita
WAF ali Web Application Firewall je požarni zid za spletne aplikacije, ki pomaga zaščititi spletne strani, trgovine in ostale gostovane aplikacije pred pogostimi spletnimi napadi in boti.
WAF pripomore k večji varnosti spletne strani, večji dosegljivosti spletne strani. WAF zaščita deluje na več načinov, možna je namestitev na strežnik, namestitev v WordPress preko vtičnika ali najem oblačne WAF rešitve kot je StackPath ali AWS. WAF deluje na način, da preko v naprej definiranih pravil filtrira promet na vaši strani v kolikor WAF zazna zlonamerno dejanje, ki je definirano v nastavitvah vašega požarnega zida za aplikacije, bo takšen promet blokiral. Poleg tega lahko organizacija definira pravila po meri in varnostne politike, ki ustrezajo poslovni logiki in načinu dela vaše aplikacije.

Aplikacijski požarni zid lahko namestimo na vse vrste spletnih aplikacij in spletnih strani, kot so WordPress, Joomla, Moodle in celo na ERP in CRM aplikacije za še dodatno zaščito vaših poslovnih podatkov.

Redne posodobitve

Pomislite, kaj se zgodi, ko se odločite, da telefona ali računalnika ne boste posodabljali nekaj mesecev. Programska oprema postane počasna, lahko naletite na težave z napakami in vaša varnost bo ogrožena. Posodobitve pomagajo našim spletnim mestom WordPress delovati na najvišji možni ravni v tem časovnem obdobju.

Vsakič, ko izide nova posodobitev za vaš izbran CMS, kot je na primer WordPress, prejmemo več e-poštnih sporočil od uporabnikov, ki sprašujejo, ali je varno posodobiti njihovo spletno mesto. Varnost je verjetno najpomembnejši razlog, zakaj bi morali svoje spletno mesto WordPress posodabljati. Vsakič, ko je prijavljena varnostna ranljivost, osrednja ekipa WordPress pridno dela, da izda posodobitev, ki odpravlja težavo.

To v praksi posplošeno pomeni, da če ne uporabljate najnovejše različice WordPressa, potem uporabljate programsko opremo z znanimi varnostnimi ranljivostmi. Hekerji lahko iščejo spletna mesta s starejšo različico in lahko postanete žrtev prefinjenega napada. Ne samo WordPress sam, vtičnike lahko izkoriščajo tudi hekerji. Poskrbeti morate, da so vsi vaši vtičniki, teme in samo jedro WordPress vedno posodobljeni.

Vaše spletno mesto je izjemno pomemben del vašega poslovanja. Posodabljanje vašega spletnega mesta zagotavlja, da bodo vaši obiskovalci prejemali najnovejše informacije ter imeli nemoteno in prijetno interakcijo z vašim spletnim mestom. Z rednimi posodobitvami pa boste zagotovili tudi varnost vaših uporabnikov in vašega podjetja na spletu.

Mammoth vzdrževanje

Pri Mammoth.si vam s paketi rednega vzdrževanja nudimo možnost brezskrbnega poslovanja na spletu, saj naša ekipa prevzame celotno vzdrževanje vaše spletne strani, tako se lahko vi nemoteno posvečate vašemu poslu, medtem, ko naša ekipa poskrbi, da je vašo spletno mesto posodobljeno in varno.
Izbirate lahko med številnimi paketi vzdrževanja odvisno od velikosti in potreb vaše spletne aplikacije, naša ekipa pa vsa dela opravlja ponoči, ko na spletnem mestu ni veliko uporabnikov, ter tako zagotovi minimalen izpad storitev ob nadgradnji in posodobitvi vaše spletne aplikacije.

Ko izvajamo vzdrževanje na spletnem mestu, se posodobijo vse teme, vtičniki in sam WordPress, da je vaše spletno mesto v najboljšem stanju. Na žalost, tako kot pri vseh spremembah programa, posodobitev morda ne bo delovala tako dobro, kot je do sedaj. To je lahko posledica različnih stvari, kot so konflikti vtičnikov in tem ali druge napake v programski kodi.
Brez skrbi! Preden izvedemo kakršne koli posodobitve, zagotovimo, da je ustvarjena varnostna kopija celotnega spletnega mesta in baze podatkov. Tako bomo lahko v primeru nepričakovanih sprememb hitro popravili morebitne nezdružljivosti, ki se pojavijo vašo spletno mesto pa bo zopet delovalo nemoteno.
Temu pravimo »Varne posodobitve« spletnega mesta in so samo eden izmed razlogov, zakaj je dobro razmisliti o najemu strokovne ekipe za vzdrževanje spletnega mesta.

Želite, da naša ekipa prevzame vzdrževanje vaše spletne aplikacije ali imate samo vprašanje? Pošljite nam sporočilo tukaj!


Delite članek s prijatelji!

36

0 Komentarjev