21

Danes je na trgu ogromno brezplačnih odprto kodnih sistemov za upravljanje spletne strani, obstaja pa tudi kar nekaj plačljivih alternativ, te pa raje pustimo za drugič. Predstavili vam bomo nekaj najbolj vročih CMS sistemov za hip.

Kaj sploh je CMS?

Če želite ustvariti spletno stran, ki je privlačna, funkcionalna in enostavna za vzdrževanje, potrebujete CMS sistem. CMS (Content management system) ali sistem za upravljanje vsebin je programska oprema, ki vam omogoča, da urejate, objavljate in organizirate vsebino na vaši spletni strani. Obstaja veliko različnih CMS sistemov, ki so na voljo brezplačno in z odprto kodo, kar pomeni, da jih lahko prilagodite svojim potrebam in željam.

V tem članku vam bomo predstavili nekaj najbolj priljubljenih in aktualnih CMS sistemov, ki jih lahko uporabite za svojo spletno stran.

WordPress

WordPress je pravgotovo eden izmed najbolj popularnih sistemov za upravljanje, njegova preprostost in dostopnost, sta privedla do masovne uporabe. Nekoč je WordPress veljal samo blogersko platformo vendar se je z leti razvil v veliko več, danes je ob pravilni uporabi in dobri dozi varnostnega tveganja WordPress eden izmed najboljših sistemov za začetnike in tudi za poznavalce, ki želijo imeti na razpolago širok spekter razširitev, tem in odlično skupnost.

Woordpress
WordPress nadzorna plošča

Prednosti:
Preprosta uporaba je največja prednost WordPressa. Uporaba in namestitev ne potrebuje znanja PHP in HTML kot to potrebujejo ostali sistemi. Administratorski vmesnik je preprost in razumljiv ter predvsem neverjetno uporaben.

WordPress skupnost je izjemna vedno se lahko za odgovor obrnete na WordPress forume, kjer boste našli na stotine tem uporabnikov in njihove komentarje.

Vtičniki so odlična možnost za razširitev funkcionalnosti WordPressa. Izbirate lahko med številnimi vtičnicami za vse vaše potrebe. Bodite pozorni ,da uporabljate preverjene in predvsem posodobljene vtičnike in ne pozabite, da je največja prednost odprte kode ravno njena največja ranljivost, namreč vsak lahko izdela vtičnik ter ga objavi bodisi je ta zlonameren ali ne.

Videz – WordPress ponuja eno izmed največjih brezplačnih in plačljivih baz tem ali predlog. Za ta tiste nekoliko bolj vešče v HTML in CSS pa so na voljo brezplačni frameworki za hitrejši začetek izdelave samostojne teme.

Slabosti:
Modifikacije – Za vse večje modifikacije bo potrebno nekaj razumevanja programskega jezika PHP

Grafično oblikovanje je nekoliko bolj zapleteno, saj je potrebno razumevanje programskih jezikov PHP, HTML in CSS in pravilno razumevanje strukture WordPress predlog.

Varnost je izrednega pomena vendar velikokrat pri večini uporabnikov zanemarjena. Pomnite, da zaradi tega ker je WordPress največji odprto kodni CMS pritegne veliko zlonamerne kode in poskusov vdora, predvsem zato, ker imajo vsi dostop do izvorne kode. Zato priporočamo, da se izogibate nepreverjenim vtičnikom, jih redno posodabljajte skupaj z jedrom in temo.

Joomla

Joomla je nekoliko bolj zahtevna za uporabo kot WordPress pa vendar, lahko tudi zahtevnim uporabnikom nudi funkcije in napredne možnosti možnosti, kar Joomlo zavihti na lestvico drugega najbolj popularnega CMS za izbiro.
Joomla je bolj kompleksen in vsestranski sistem, ki ponuja več možnosti za prilagajanje in razširjanje. Joomla je primerena za izdelavo bolj zapletenih in dinamičnih spletnih strani, kot so portali, spletne trgovine, družabna omrežja ali intraneti. WordPress je bolj preprost in intuitiven sistem, ki je osredotočen na vsebino in oblikovanje. Nekoliko bolj zahtevna administratorska plošča odvrne marsikoga tisti, ki pa jo boste osvojili bo postala odlično orodje saj ponuja veliko več možnosti kot WordPress.

Nadzorna plošča Joomla
Nadzorna plošča Joomla

Prednosti:
Preprosta namestitev in hiter začetek sta le dve odliki Joomle. Namestitev je po zahtevnosti primerljiva WordPressu in ne potrebuje posebnih znanj ali veščin.

Skupnost je odlična in dejavna, kot se za tak projekt spodobi. Na voljo so vam tudi številni vodiči za hiter začetek.

Vtičniki za Joomlo so tisto kar naredijo Joomlo. Izbirate lahko med tisočimi vtičniki takšnimi in drugačnimi. Vendar velja enako opozorilo kot pri WordPressu izbirajte le posodobljene in preverjene vtičnike.

Videz lahko v Joomli prilagajate po želji z eno izmed številnih brezplačnih in plačljivih tem. Izdelava teme je preprosta in hitra za vse tiste bolj vešče.

Slabosti:
Kompatibilnost – vtičniki in teme niso vedno kompatibilne s starejšimi verzijami, zato je veliko krat potrebno vtičnike ali celo teme v celoti zamenjati in iskati alternative.

Plačljive vsebine vsekakor je tukaj potrebno povedati, da vzpodbujamo razvijalce in tako je tudi prav. Vendar končno ste našli vtičnik, ga namestili, nastavili in ugotovili, da morate za dodatne možnosti plačati.

Typo3

Je zelo razvit in dobro podprt odprto kodni sistem za upravljanje spletne strani. Pa vendar kot tak ni primeren za vsako spletno stran ali za vsakega uporabnika. Primeren je za manjše spletne strani ali celo za večje spletne portale z nekoliko prilagajanja in vloženega razvoja. Za napredne možnosti pa je potrebno velikokrat spreminjati kodo, kar zahteva znanje programskih jezikov in razumevanje strukture samega sistema.

Nadzorna plošča Typo3
Nadzorna plošča Typo3

Prednosti:
Moduli – največji cilj ustvarjalcev Typo3 je bil ustvariti odlično modularno rešitev za številne vrste uporabnikov. Zato je Typo3 odličen za predstavitvene spletne strani, strani z novicami ipd…

Vtičniki so na voljo le z nekaj kliki. Izbirajte med tisočimi vtičniki za vse vrste potreb, dodate lahko galerije, forume, kontaktne obrazce…

Skupnost je odlična in ponuja izjemno dokumentacijo za razvijalce, forume za vprašanja in celo podporo za razširitve in skripte, kar je danes prava redkost in je velikokrat ključnega pomena.

Videz odlična podpora za številne teme, Typo3 pa ponuja tudi nekaj kar marsikateremu sistemu manjka. To je možnost prilagajanje postavitve brez uporabe razširitev. Odlična prednost, ki bo pripomogla k boljšemu in hitrejšemu oblikovanju.

Slabosti:
Velika poraba sredstev strežnika, vsi moduli in vtičniki, ki jih nameščate lahko hitro obremenijo strežnik in vaša navidezna sredstva. Zato priporočamo nameščanje preverjenih vtičnikov in uporabo zdravega razuma.

Zapletena namestitev Typo3 ni preprost za namestitev in konfiguracijo, zahteva kar nekaj truda. Definitivno več kot je to potrebno pri WordPressu ali Joomli.

Zapletena uporaba Typo3 je preprost za uporabnika in dokaj zahteven za administratorja zato Typo3 ni primeren za začetnike.


Delite članek s prijatelji!

21

0 Komentarjev