10

IP naslov (kratica za “Internet Protocol address”) je številčni niz, ki se uporablja za identifikacijo in lociranje naprav v računalniških omrežjih, predvsem v omrežju internet. Gre za edinstveno številko, ki je dodeljena vsaki napravi, ki je povezana v omrežje in uporablja protokol IP za komunikacijo.

Obstajata dve glavni različici IP naslovov: IPv4 (Internet Protocol version 4) in IPv6 (Internet Protocol version 6). IPv4 naslovi so sestavljeni iz štirih blokov številk, ločenih z pikami (npr. 192.168.0.1), kar pomeni skupno 32 bitov. Zaradi rasti naprav, povezanih v internet, pa so IPv4 naslovi postali omejeni in so se začeli izčrpavati. IPv6 naslovi so zasnovani za rešitev tega problema in uporabljajo 128-bitne naslove, predstavljene z alfanumeričnimi znaki (npr. 2001:0db8:85a3:0000:0000:8a2e:0370:7334).

IP naslovi omogočajo usmerjanje paketov podatkov med napravami v omrežju. Obstajajo različne vrste IP naslovov, med katerimi so javni naslovi (ki so globalno prepoznavni in omogočajo neposredno komunikacijo prek interneta) ter zasebni naslovi (ki so uporabljeni znotraj lokalnih omrežij, kot so domača omrežja in omrežja v podjetjih).

Pomembno je razumeti, da IP naslov identificira napravo v omrežju, vendar pa ne vsebuje nobenih informacij o lastniku ali lokaciji naprave.


Delite članek s prijatelji!

10

0 Komentarjev