31

Domena je spletni naslov vaše spletne strani. Pomembno je, da pri izbiri domene upoštevamo nekatera pravila, tako bomo lahko bolje in hitreje promovirali spletno stran. Pri Mammoth.si vam bomo svetovali in pomagali izbrati optimalno domeno za vašo novo spletno stran!

Izbira domenske končnice

Izbera domenske končnice je pomemben korak pri ustvarjanju spletne strani ali spletnega poslovanja. Domenska končnica je del naslova, ki ga uporabniki vpišejo v brskalnik, da bi našli vašo spletno stran. Na primer, v naslovu www.mammoth.si je .si domenska končnica.
Pri izbiri domenske končnice lahko izbirate med stotimi končnicami bolj ali manj primernih. Največkrat v Sloveniji uporabljamo lastno nacionalno domeno .si ali oznako za komercialno stran .com. Izbirate lahko med nacionalnimi domenami (.si, .at, .de, .eu…) in splošnimi vrhnjimi domenami (.com, .net, .info, .org…) Pomembno je vedeti, da je pri registraciji domene pomembno predvsem, kje se bo vaša spletna stran promovirala.

Če gre za lokalno podjetje, boste najverjetneje izbrali domeno .si v kolikor pa vaše podjetje posluje na mednarodnem trgu se raje odločite za tuje domene, kot sta .com ali .eu. Seveda pa v primeru poslovanja na domačem trgu, stranke najraje izberejo nacionalno .si domeno.

Obstaja veliko različnih domenskih končnic, ki jih lahko izberete, odvisno od vašega ciljnega trga, vaše panoge, vaše blagovne znamke in vaših osebnih preferenc.

Nekatere najpogostejše domenske končnice so:

  • .com To je najbolj priljubljena in univerzalna domenska končnica, ki jo uporabljajo podjetja in posamezniki po vsem svetu. Prednost .com domene je, da je lahko prepoznavna in zaupanja vredna, ter da lahko doseže široko publiko. Slabost .com domene je, da je lahko težko najti prosto ime, saj je veliko že zasedenih.
  • .si To je nacionalna domenska končnica za Slovenijo, ki jo uporabljajo predvsem slovenska podjetja in organizacije, ki želijo pokazati svojo povezanost z državo. Prednost .si domene je, da lahko poveča vašo lokalno prepoznavnost in zaupanje, ter da lahko izkoristite lokalno optimizacijo iskalnikov. Slabost .si domene je, da je lahko omejena na slovenski trg in da morda ne bo ustrezala vaši globalni strategiji.
  • .eu To je regionalna domenska končnica za Evropsko unijo, ki jo uporabljajo podjetja in organizacije, ki želijo izraziti svojo evropsko identiteto in vrednote. Prednost .eu domene je, da lahko poudari vašo pripadnost evropski skupnosti in da lahko doseže več kot 500 milijonov potencialnih strank v Evropi. Slabost .eu domene je, da morda ne bo odražala vaše specifične države ali regije in da morda ne bo primerna za nekatere vrste dejavnosti.

Ostale priljubljene končnice:

  • .net – pomeni “network” oz. omrežje
  • .org – pomeni “organisation” oz. domena namenjena organizacijam
  • .info – pomeni “information” alternativa
  • .com .biz – pomeni “businesses” uporaba za poslovne namene

Kako torej izbrati domensko končnico za spletno stran?

Preden se odločite za izbiro domenske končnice, je potrebno razmisliti o vašem trgu, panogi in predvsem vaši blagovni znamki. Prilagamo torej nekaj nasvetov za pravilno izbiro domensko končnico:

Razmislite o vašem ciljnem trgu: Kdo so vaše stranke in kje se nahajajo? Če se osredotočate na slovenski trg, potem je .si domena verjetno dobra izbira. Če pa želite doseči evropske ali globalne kupce, potem bi bila boljša izbira .eu ali .com domena.

Razmislite o vaši panogi: Kaj je vaša dejavnost in kakšen je vaš konkurenčni položaj? Če ste v zelo konkurenčni panogi, potem bi bilo pametno izbrati .com domeno, saj vam lahko da več avtoritete in kredibilnosti. Če pa ste v bolj nišni ali specializirani panogi, potem bi lahko izbrali .si ali .eu domeno, saj vam lahko pomaga izstopati in ciljati na specifično publiko.

Razmislite o vaši blagovni znamki: Kako želite predstaviti svoje podjetje ali organizacijo? Če imate močno in edinstveno blagovno znamko, potem bi lahko izbrali katerokoli domensko končnico, ki ustreza vašemu slogu in osebnosti. Če pa imate bolj generično ali pogosto ime, potem bi bilo bolje izbrati .com domeno, saj vam lahko da več prepoznavnosti in zaščite.

Na koncu je izbira domenske končnice odvisna od vaših ciljev, potreb in preferenc. Pomembno je, da naredite raziskavo in primerjate različne možnosti, preden se odločite. Tako boste lahko našli domensko končnico, ki bo najbolje ustrezala vaši spletni strani in vašemu poslovanju.

Izbira imena domene

Ime domene je tisti del domene, ki stoji pred domensko končnico. V primeru naše domene www.mammoth.si je ime domene torej mammoth, torej vse pred končnico .si. Ime vaše domene naj bo jasno in kratko, če se le da se izognite osebnim imenom. Namesto janez-novak.si zapišite raje novak.si. Izogibajte se vezajem, šumnikom in številkam razen v primeru, da ime podjetja vsebuje številke.

Dolžina vaše domene je pomembna, saj si bo le malo kdo ime strani zapomnil če bo le to predolgo. Izberite jasno in kratko ime ali ga kombinirajte z domenskimi končnicami, da ustvarite nove in zanimive spletne naslove. Pomnite, da še vedno lahko dodajate poddomene in mape, ki bodo še dodatno podaljšali dolžino vašega spletnega naslova, zato je nesmiselno v domeno vključevati predolge fraze ali imena. Vedno uporabite kratko in jasno ime.

Omejitve pri registraciji domene

Pomebno pa je opozoriti, da pri določenih domenah obstajajo omejitve registracije. Omejitve pri izbiri domene so odvisne od vrste domene, ki jo želite registrirati. Nekatere domene imajo omejitev npr pri dolžini ali pogojih, ker so namenjene določenim skupinam uporabnikov ali geografskim območjem.

Na primer, domena .si je namenjena za Slovenijo in ima omejitev, da mora biti dolga vsaj dve črki. Domena .eu je namenjena za Evropsko unijo in ima omejitev, da mora biti registrirana s strani subjekta, ki ima sedež v EU. Domena .com je splošna domena in nima posebnih omejitev, razen da mora biti na voljo za registracijo. Seveda so omejitve pri izbiri domene so pomembne, ker zagotavljajo red in varnost na spletu ter preprečujejo zlorabe in konflikte med registranti. Omejitve pri registraciji smo objavili na uporabniških straneh moj.mammoth.si, tukaj.

Niste prepričani kako se odločiti?

Brez skrbi! Naša ekipa vam bo pri registraciji in izdelavi vaše nove spletne strani z veseljem priskočila na pomoč. Skupaj bomo določili optimalno ime vaše spletne strani ter registrirali domeno, brez dodatnih spletnih skrbi za vse poskrbimo mi!


Delite članek s prijatelji!

31

0 Komentarjev